SVERIGE – NORGE SEMESTER 2022 - DEL 9

Dag 14–15 - Inderøy – 2022-07-22 => 2022-07-23

Vi vaknade tidigt och tog hissen ner till hotellrestaurangen för frukost. Dagens plan var att köra söder ut på mindre vägar för att komma fram till Inderøy. Vi körde först väster ut mot ön Otterøy där vi fotograferade fantastiska vyer. Vi är lite osäkra men förmodligen såg vi en mindre val eller späckhuggare i fjorden som vi körde jämte.

Efter att kört i många långa tunnlar, någon var över 7 Km lång, kom vi fram till Vellamelen som ligger vid Beitstadfjorden som är den innersta delen av Trondheimsfjorden.

Vi gjorde ett kort stopp för fika på ett trevligt ställe som heter Lensmannsgården. Vi kom ut på E6 igen vid Steinkjer och körde några Km söder ut för att sedan svänga in på väg 761 som tog oss till norra delen av Inderøy.

Vi checkade in på vårt hotell Øyna Kulturlandskapshotell. Namnet Øyna är hämtat från det gamla Øynafylke – som Inderøy var en del av omkring år 800. De kallar sig ett kulturlandskapshotell eftersom hotellet ligger i och blickar ut över ett unikt vackert kulturlandskap, format av människor och djur genom åren.

På Inderøys tak, mitt i kulturlandskapet, med en otrolig utsikt över Trondheimsfjorden, finns 18 individuella rum inbyggda i marken. Anpassad till naturen och för att ta hand om panoramautsikten. Rummen hänger ut över landskapet och ger dig känslan av att sväva.

Från vårt rum hade vi en fantastisk vy över Trondheimsfjorden och tvärs över fjorden ligger Stiklestad där ett stort slag hölls år 1030 och är ett av de mest berömda slagen i Norges historia.

I Slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030, miste kung Olof Haraldsson livet. Han blev två år senare helgonförklarad, och slaget representerar idag införandet av kristendomen i Norge och att rikskungadömet slog igenom i landet, på bekostnad av lokala hövdingadömen. Slaget stod mellan kung Olofs styrkor och storbönder från Tröndelagen. Kungens här bestod för övrigt till en del av svenskar. På kungens sida fanns också hans unge halvbror Harald Hårdråde. Kung Olof Haraldsson begravdes vid Nidelva i Trondheim där man sedan byggde Nidarosdomen över hans grav.

Trondheimsfjorden

Nedanför vårt hotell låg Sakshaug gamle kirke. Sakshaugs gamla kyrka är en stenkyrka från 1100-talet i Inderøy i Trøndelag. Det är byggt i normandisk stil med några gotiska drag efter en ombyggnad på 1200-talet. Kyrkan invigdes troligen 1184, och gick ur bruk när den nya Sakshaugs kyrka invigdes 1871. Kyrkan är knuten till gården Sakshaug, som var den största gården i socknen och som kan ha haft en roll som regioncentrum redan under förkristen tid. Det var länskyrkan i Øynafylket.

Vi gjorde en utflyg runt ön efter in checkningen och besökte bland annat en trevlig liten fiskehamn och Straumen, huvudorten på ön, där vi vandrade runt och tittade på fiskebodar och en gammal kvarn som hade använts för att ta vara på tidvattenströmmarna som gick fram och tillbaka flera gånger om dagen.

Kvällen avslutades med en underbar middag på vårt hotell där vi njöt av maten och utsikten.