Gårdsjön är en cirka 32 hektar stor klarvattensjö, belägen i de näringfattiga moränmarkerna cirka 1 mil öster om Stenungsund. Sjön ingår i Anråseåns vattensystem.
I och kring Gårdsjön bedrivs världsunik forskning om luftföroreningar och deras effekter på vatten, växt- och djurliv. Många av resultaten från forskningen är banbrytande och har bidragit till att klarlägga sambanden mellan surt regn och effekter på vatten, mark och ekosystem och hur detta kan motverkas.
Vi fick en mycket intressant presentation av Hans Hultberg som har forskat på Gårdsjön i över 30 år.
För 30 år sedan satt han i en eka här på Gårdsjön. Han skulle vittja nät och räkna fisk. Det var ett examensarbete, sjöns djurliv skulle kartläggas. Hans hade en obehaglig känsla av att han var en katastrof på spåren. Ur sjöns djup fick han upp 47 jätteabborrar och tre dvärggäddor, sedan inget mer. Summa: 1,5 fisk per hektar i den 32 hektar stora sjön.
Sjön var genomskinlig och döende. Varför?
Vid den här tiden hade forskarna börjat kartlägga försurningen, men ännu hade inte stora miljölarmet gått. Det skulle dröja ännu ett år, till den stora FN-konferensen om miljö i Stockholm 1972.
Tack för en intressant presentation.