Lördagen den 27 april genomförde vi årets vårvandring. I år var temat för dagen fågelskådning. 10 entusiastiska vandrare hade mött upp tidigt på lördags morgon. Vi startade i Rya skog som är ett naturreservat mitt i industriområdet på Hisingen.
Rya skog är ett mindre skogsområde i Rödjan i Lundby socken i Göteborgs kommun i Västergötland. Större delen av skogen, 16 hektar, utgör ett naturreservat som bildades 1928. Reservatet förvaltas av Västkuststiftelsen.
Skogen är ett exempel på en typ av lövskog och sumpskog som var vanliga i regionen tidigare men oftast huggits ned. Den är ett omtyckt utflyktsmål för botaniker, ornitologer och andra naturintresserade, särskilt under våren. Vid en inventering 2007 fann man 22 hotade och sällsynta arter i området.
Skogen har efterhand blivit omringad av anläggningar som Ryaverket (Göteborgs avloppsverk), raffinaderier och gaskraftvärmeverk. Kontakten med Göta älv vid Rya nabbe har brutits och en del av reservatet användes 1958 när Ryaverket började byggas. Skogen har regelbundet varit föremål för olika planer för utbyggnad av angränsande verksamheter, som kräver att en del av arean tas i anspråk, men det anses allmänt att det återstående området bör bevaras.
Efter en dryg timma fortsatte vi ut till Torslandaviken som också kallas Torslanda lagun. Strax efter det vi tagit oss fram en bit på stigen runt “lagunen” var det dags för kaffe smörgås (igen fågel) . Då kom regnet, himlen öppnad sig och vi fick ett härligt vårregn över oss.
Torslandaviken eller Torsviken är en avsnörpt vik som ligger i Göteborgs hamns västra ände på Hisingssidan av Göta älvs mynning. Området är känt för att vara fågelrikt. Det förs diskussioner om att delar av Torslandaviken ska bli naturreservat, men naturvärdena står i ständig konflikt med andra intressen, främst rörande hamnen.
Torslandaviken är populär bland fågelskådare eftersom det har visat sig att området drar till sig en stor mängd olika arter, främst rastande fåglar, om än inte alltid i så stora antal. Det finns ett fågeltorn vid Karholmsdammen norra del nära den strandremsa som fågelskådare kallar Vadarstranden.
Bland de häckande fåglarna märks bland annat en stor backsvalekoloni.
På Port Arthur